We weten allemaal dat cijfers ons leven beheersen, dit geldt zeker voor ondernemers. We zijn bijna allemaal op de één of andere manier geïntrigeerd door cijfers. Toch kennen te veel ondernemers hun eigen cijfers niet… In deze blog lees je de 5 cijfers die je sowieso moet kennen als ondernemer!
Heb je alles onder controle, ken je de risico’s van het ondernemen?
Cijfers maken zaken voor ondernemer duidelijker
Heb jij een geluksgetal en gebruik je die als eindcijfer bij een loterij. Of je ziet een bepaald cijfer overal in terugkomen. Bewust of onbewust meten we de alles graag af. Het wordt nu eenmaal tastbaarder en tegelijkertijd overzichtelijker als we er een cijfer op kunnen plakken.
De cijfers van je onderneming laten zien hoe het ervoor staat, maar dan moet je ze wel begrijpen. ”Ik ben niet goed in cijfers en wil er eigenlijk niet mee bezig zijn…” hoor ik de ondernemer te vaak zeggen.
Administratie is nu eenmaal een verplicht onderdeel van je onderneming, misschien voor jou niet het leukste onderdeel, maar wel heel belangrijk. Wanneer je niet met cijfers bezig bent en daardoor te weinig verdiend, raakt je energie sneller op, het enthousiasme raakt weg en er komen financiële zorgen.
Dit kan ook anders!
Je hoeft helemaal geen financieel specialist te zijn, maar dat is ook vast niet je droom. Hoe zou het voor je zijn als de basis van je administratie begrijpt, financiële risico’s kunt inschatten en dat niemand je zomaar iets wijs kan maken.
Dat je niet onzeker hoeft te zijn over je ondernemerschap. Laat staan dat je bang hoeft te zijn dat je veel uren in je bedrijf steekt, maar onder aan de streep te weinig over houdt. Nee, gewoon goede financiële basiskennis, zodat je weet hoe je ervoor staat! En wie weet, misschien ga je cijfers nog wel leuk vinden als je je winst erdoor ziet groeien! 😉
Hierbij de 5 cijfers die je moet kennen als ondernemer:
✔ Gewenst netto inkomen; Wat wil jij maandelijks uit je bedrijf kunnen halen als salaris? Als je dit duidelijk weet kun je vervolgens berekenen hoeveel winst je hiervoor nodig hebt. Om vervolgens te kijken hoeveel omzet je moet binnen halen. Hoe vaak verkoop jij jouw dienst/product? Wat is je verdienmodel en prijs? Je ziet dat je vanuit het weten van je gewenst netto inkomen ook andere zaken duidelijk worden. Hier kun je vervolgens op sturen.
✔ Omzet per maand; Is het wat je had verwacht of moet je bijsturen? Meer klanten en verkopen realiseren, is je huidige prijs correct, klopt je marketing? Door kritisch te kijken naar je omzet, wordt duidelijk waar verbetermogelijkheden liggen. Soms kun je door een kleine aanpassing van je aanbod en verdienmodel veel meer omzet binnenhalen.
✔ Kosten per maand; is het wat je had verwacht of moet je bijsturen? Inkoopprijzen staan momenteel onder druk. Door COVID en vervolgens de oorlog in Oekraïne is de inflatie enorm. Heb jij veel met inkoop te maken, dan is overzicht in je kosten een must. Maar kijk ook regelmatig naar je vaste overheadkosten, zoals bijvoorbeeld energie, verzekeringen etc.
✔ Openstaande crediteuren; wat moet jij nog aan je leveranciers betalen? Overzicht geeft rust.
✔ Openstaande debiteuren; van wie krijg jij nog betalingen. Creëer overzicht, zodat je op tijd herinneringen kunt versturen. Zorg voor een vast debiteurenbeleid.
Omzet is ijdelheid, winst is wijsheid
CASH IS KING!
Vertel eens, hoe vaak kijk jij naar je cijfers?
Online boekhouden is hierbij wel een must. Zelf werk ik met Snelstart boekhoudsoftware, deze heeft een uitgebreide dashboard waar je deze informatie dagelijks up-to-date kan zien. Zo hou je op een makkelijke manier grip op je cijfers.
Wil je meer grip op je bedrijf en inzicht in je cijfers? Schrijf je dan in voor de training POWER your business. Hierin leer je als ondernemer op een praktische manier je cijfers van je bedrijf kennen en weet je aan welke knoppen je moet draaien om winstgevender te worden.
Op deze pagina wordt gebruikt gemaakt van affliliate links.
Deel dit blog op Social Media