Hoe werken de verschillende soorten cryptocurrency?

verschillende-soorten-cryptocurrency

De cryptomarkt is de afgelopen jaren flink gegroeid. Er zijn momenteel duizenden verschillende soorten cryptocurrency op de markt. Maar hoe werken de verschillende soorten cryptocurrency zoals Bitcoin, Cardano en Ethereum eigenlijk? En is beleggen in crypto iets voor jou als ondernemer?

De verschillende soorten cryptocurrency

Toen Bitcoin in 2009 op de markt kwam, had het niet veel concurrentie. Begin 2022 zijn er naar schatting tussen de 6.000 en 10.000 verschillende soorten cryptocurrency die je kunt verhandelen. De totale marktkapitalisatie daarvan bedraagt meer dan $ 2 biljoen.

Hoewel elke crypto ontworpen is om een of andere nieuwe eigenschap of functie te bieden, berusten de meeste op vergelijkbare principes als die waarmee Bitcoin tot stand kwam:

  • Cryptocurrency worden niet uitgegeven of gereguleerd door een centrale autoriteit zoals een overheid of bank.
  • Cryptocurrencies worden gecreëerd met behulp van een gedistribueerd grootboek (blockchain) en peer-to-peer verificatie.
  • Bitcoin en andere coins worden versleuteld (beveiligd) met gespecialiseerde computercode die cryptografie heet.
  • Cryptocurrency wordt meestal als activa opgeslagen in een digitale wallet, vaak is dit een blockchain wallet. Hiermee kunnen gebruikers hun coins beheren en verhandelen.

Blockchain simpel uitgelegd
In feite is blockchain een openbare database met daarin de boekhouding van elke transactie die ooit is gedaan. Zie het als een A4’tje. Op het A4’tje worden een tig aantal transacties opgeschreven. Bijvoorbeeld “Yolanda betaalt Daan 500 bitcoin” en “Chris betaalt Marc 350 bitcoin”. Als het A4’tje vol is (1 MB), dan wordt het afgesloten (het block) en aan de ketting (the chain) geregen. De ketting, de blockchain, wordt dus steeds langer. Iedereen kan deze blockchain inzien en downloaden.

De 3 grootste soorten cryptocurrency en hun werking

Hieronder vertel ik je meer over de drie belangrijkste soorten cryptocurrencies.

1. Bitcoin

Bitcoin was de eerste cryptocurrency die in 2009 werd gecreëerd door een persoon (of mogelijk een groep) die gaat onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Er zijn inmiddels bijna 19 miljoen Bitcoin tokens in omloop. De totale hoeveelheid Bitcoin munten heeft een maximale limiet van 21 miljoen.

Bitcoin is ontworpen om onafhankelijk te zijn van een regering of centrale bank. In plaats daarvan berust het op blockchain technologie, een gedecentraliseerd openbaar grootboek dat een digitaal verslag van elke Bitcoin transactie bevat. Bitcoin vestigde het basissysteem van cryptografie en consensus (d.w.z. peer-to-peer) verificatie dat tegenwoordig de basis is van de meeste vormen van crypto.

Zogenaamde Bitcoin miners gebruiken krachtige computers om blokken transacties te verifiëren en meer Bitcoins te genereren. Het Bitcoin minen is een ingewikkeld, tijdrovend proces dat Proof of Work (PoW) heet. De transacties worden permanent op de blockchain vastgelegd. Een Bitcoin miner helpt om elke Bitcoin en het netwerk als geheel te valideren en te beveiligen.

Wat zijn miners?
Om het blockchain-systeem te laten werken dient er continu gecontroleerd te worden. Degenen die de ketting controleren heten miners. Alle miners downloaden de blockchain, zodat iedereen dezelfde kopie van de chain heeft. Dat betekent dus, dat er geen centraal register bestaat, die de boel controleert, maar een gedecentraliseerd systeem, waar iedereen elkaar controleert. Iedere deelnemer of miner controleert de andere deelnemer/miner of zijn kopie van de blockchain hetzelfde is als alle andere kopieën van alle andere miners. Het is daarom fraude-bestendig. Bovendien is zo’n gedecentraliseerd register veel beter bestand tegen aanvallen van buitenaf.

2. Ethereum

Net als Bitcoin is Ethereum een blockchain netwerk, maar Ethereum werd ontworpen als een programmeerbare blockchain. Dit betekent dat het niet gemaakt werd om als valuta te fungeren, maar om de gebruikers van het netwerk in staat te stellen toepassingen (genaamd “dApps”) te maken, te publiceren, te gelde te maken, en te gebruiken. Ether (ETH), de eigen Ethereum munt, werd ontwikkeld als een vorm van betaling op het Ethereum platform.

In februari 2022 was Ether de nummer twee digitale valuta, achter Bitcoin. Ook ETH wordt gegenereerd met behulp van een Proof of Work systeem. Maar in tegenstelling tot Bitcoin is er geen limiet aan het aantal ETH’s dat gemaakt kan worden.

Interessant om te vermelden is dat veel Initial Coin Offerings (ICO’s) gebruik hebben gemaakt van de Ethereum blockchain. ICO’s zijn een manier voor ondernemingen (meestal startups) om de ontwikkeling van diensten te financieren. Door het gebruik van blockchaintechnologie geeft de aanbieder tijdens een ICO digitale tokens uit. Tokens verschillen sterk in opzet en functie. Vaak vormen ze een (vooruitbetaald) recht op de te ontwikkelen dienst, soms een beloning of zelfs geen enkele waarde. Het is ook mogelijk dat ze recht geven op een aandeel in een project of een deel van de verwachte rendementen. ICO’s zijn vaak zo gestructureerd dat zij buiten de reikwijdte van het financiële toezicht vallen. De bescherming die financiële toezichtwetgeving biedt voor investeerders is daardoor afwezig.

Bovendien heeft Ethereum een belangrijke rol gespeeld in het mogelijk maken van Non-Fungible Tokens (NFTs). Een NFT is een digitale versie van kunst of verzamelobjecten die aan een blockchain gekoppeld zijn en uniek zijn.

3. Cardano (ADA)

Een derde-generatie blockchain platform is Cardano. Cardano is gebaseerd op Proof of Stake (PoS). Cardano maakt geen gebruik van de ingewikkelde PoW berekeningen en het hoge elektriciteitsverbruik die o.a. voor Bitcoin mining nodig zijn. Dit maakt het Cardano netwerk potentieel efficiënter en duurzamer.

Cardano wordt in vijf fasen opgebouwd naar het doel om het netwerk te ontwikkelen tot een gedecentraliseerd applicatie (dApp) platform met een multi-asset grootboek en verifieerbare smart contracts. Elke fase, of tijdperk, in de roadmap van Cardano is verankerd in zijn op onderzoek gebaseerde raamwerk en door vakgenoten beoordeelde inzichten.

De meeste experts voorspellen dat Cardano met grote getallen zal stijgen in 2022 en volgend jaar. Ze zien een groei van crypto projecten en ontwikkelingen zoals projecten in blockchain technologie, duurzaamheidsprojecten, mijnbouwprojecten, tokens en andere.

Beleggen in crypto?

Beleggen in crypto kan een mooi passief inkomen genereren. Wanneer je slapeloze nachten hebt en obsessief gaat checken hoeveel je crypto nu waard is, kun je je afvragen of dit het echt waard is. Dan is een ander verdienmodel misschien beter voor je 😉.

Je hoeft niet per se te investeren in cryptomunten om je geld voor je aan het werk te zetten. Als de enorme schommelingen (en de bijbehorende onrust) niets voor jou zijn, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om te investeren in ETF’s of indexfondsen. Dit kun je zien als een soort mandjes met soms wel duizenden aandelen, waardoor je in één klap je geld goed gespreid hebt. Natuurlijk is dit iets dat een zekere mate van deskundigheid en kennis vereist 😉. Leuk boek om te lezen is Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse.

Spreiding is bij beleggen belangrijk. Wanneer het niet goed met bepaalde aandelen gaat, is de kans groot dat andere aandelen dit opvangen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het grootste gedeelte van het geld dat je wil beleggen in ETF’s te steken en een klein gedeelte te investeren in crypto.

Wil je beginnen met beleggen? Kijk eens bij Happy Investors.
Zij bieden verschillende cursussen aan.

Meer lezen over passief inkomen?

Passief inkomen kan een geweldige manier zijn om je te helpen extra geldstroom te genereren. Je kunt op verschillende manieren passief inkomen genereren. In deze blog geef ik je een top 10 van beste ideeën voor passief inkomen in 2022.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

💸 GELD TRAINING: Maak in 7 dagen van jouw idee een tof verdienmodel!

Training van de maand:
"Van brainwave naar cashflow!"

Leer hoe je jouw briljante ideeën
binnen 7 dagen kunt omzetten in een
verdienmodel met tastbare resultaten.

💸Gebruik kortingscode: CASH4YOU