Hoeveel kan ik vragen voor mijn dienst?

hoeveel-kan-ik-vragen-voor-mijn-dienst

Veel ondernemers vinden het lastig om een goede prijs te bepalen voor hun dienst. Hoe kun je dit bepalen? Op een manier die goed voelt, jou goed laat verdienen én waarbij jouw klant waarde voor zijn geld krijgt…

De offerte is klaar. Het totaalbedrag staart je aan, je krijgt er een zenuwachtig gevoel van. Al met al een erg hoog bedrag 😲. Anderzijds, ik heb die uren wel nodig…

Er ploppen allemaal gedachtes op in je hoofd… ‘De opdrachtgever accepteert dat waarschijnlijk nooit… En zo moeilijk is het werk niet…. Wie weet komt er nog wel een vervolgopdracht…. ‘ Je schrapt toch wat uren, reiskosten laat je zitten en je drukt op verzenden!

Dit gebeurt bij veel ondernemers,
totdat ze leren voor hun waarde te gaan staan.

Hoe zou het zijn als je een duidelijk beeld hebt wat jouw toegevoegde waarde is? Veel ondernemers vinden het moeilijk om zichzelf te verkopen. Ze zien onvoldoende de waarde van wat ze kunnen, wat ze weten, hoe ze doen en hoe ze zijn. Een makkelijk klusje voor jou, kan een hele uitdaging voor de ander zijn. Weten wat je waard bent, zorgt voor zelfvertrouwen.

Bereken dus goed wat jij waard bent en wat voor tarief daar tegen over staat, zodat jij ook krijgt wat je verdient. Of bekijk de mogelijkheid om van uurtje-factuurtje af kunt stappen en een ander verdienmodel te hanteren.

Hoe kan ik mijn prijs bepalen?

Hoe kun je je prijs bepalen?

Hier geef ik je 4 mogelijkheden om jouw prijs te bepalen:

  1. Inkomensdoelstelling tariefberekening: Bereken hoeveel je wilt verdienen en deel vervolgens de benodigde omzet door je declarabele uren (rekentool beschikbaar).
  2. Kostengebaseerde prijsstelling: Gemaakte kosten + winstmarge bepaalt je prijs.
  3. Waardegebaseerde prijsstelling: Je kunt kijken naar wat jouw werk een ander oplevert.
  4. Concurrentiegebaseerde prijsstelling: Je kunt kijken wat een ander in jouw vakgebied vraagt.

Zelf gebruik ik een combi van bovenstaande. Ik weet hoeveel ik per jaar netto uit mijn bedrijf wil halen, de bijbehorende omzet deel ik door de declarabele uren en zo kom ik op een minimumtarief per uur.

Vervolgens kijk ik wat ik aan toegevoegde waarde lever en schat ik in hoeveel het mijn klant oplevert om mijn dienst af te nemen. Door alle kennis die ik heb opgedaan kan ik zeker stellen dat ik een korte tijd veel aan een ondernemer kan leren. Dit moet je zeker meenemen in je prijsstelling, je hebt immers geïnvesteerd om deze kennis op te doen en je hier vaardig in te maken.

Wat is mijn toegevoegde waarde?

Door bijvoorbeeld te brainstormen met een klant over een nieuw verdienmodel, wat via een inzichtgesprek 2 uur duurt, gaat de ondernemer meer verdienen in minder tijd. Door een proces te verbeteren met een slimme tool, kan de ondernemer elke week 1 uur besparen aan zijn administratie taken. Of door een Kloppend Ondernemen traject te volgen van 3 maanden, krijgt de ondernemer vaardigheden geleerd of maakt keuzes, waar hij anders 4x zo lang over zou doen (of nooit zover komt). Snap je wat ik bedoel? Reken ik alleen mijn tijd, dan staat dit niet in verhouding met het resultaat wat het oplevert.

Prijs bepalen

Tip:
Maak een pakket van je dienst, dan hoef je niet specifiek je uurprijs te noemen en te verantwoorden als de opdracht jou makkelijk af gaat.

En tot slot kun je jouw prijs bepalen door te kijken wat de markt doet. Maar ik hang niet teveel aan, aangezien we allemaal weer een andere invulling geven aan onze unieke producten.

Ben benieuwd hoe jij je prijs hebt vastgesteld en of je hier nog eens naar gaat kijken na het lezen van deze blog!

Twijfel jij ook wel eens over je prijzen of je verdienmodel? Graag help ik jou verder!

Mijn coaching bestaat uit méér dan alleen kennisoverdracht. Samen gaan we ervoor zorgen dat je meer helderheid, winst en vrijheid krijgt in jouw onderneming!

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯