Meer verdienen in minder tijd, wie wil dat niet.
Dan is het goed om je verdienmodel onder de loep te nemen.
Door een kleine aanpassing kun je meestal al snel meer verdienen in minder tijd. Denk aan opschalen van je diensten of wat dacht je van alle mogelijkheden die het internet biedt.
Zelf schreef ik me in 2009 in bij de KvK als administrateur. Het verdienmodel was direct duidelijk, dat werd uurtje-factuurtje, een vorm die door veel dienstverleners wordt gebruikt.
Een paar jaar later ben ik mijn werkzaamheden gaan uitbreiden, meer ondernemers vanuit huis online ondersteunen. Het systeem van uurtje-factuurtje werd steeds lastiger. Ook bellen ondernemers vaak met vragen, moet ik dit apart door gaan rekenen met ‘10 minuten gebeld met…. € ‘. Dit paste toch niet bij mij?! Ik ben gaan nadenken over een ander verdienmodel.
Tijd voor verandering in het verdienmodel
In de boekhoudwereld in 2016 nog niet zo bekend, maar ik heb abonnementen ingesteld voor mijn online boekhoudklanten. Dit bleek een goede zet. Voor mijn klanten duidelijkheid wat ze maandelijks kwijt zijn, geen onverwachte rekeningen. Dit trok ook nog eens een hele groep nieuwe klanten. En voor mij veel minder administratie. Een win-win situatie 😀!
Verdienmodel aanpassen voor opschaling…
Naast mijn abonnementen verzorg ik vanaf 2018 individuele businesscoaching. Wat je aan één klant kan leren, kun je ook aan een groep leren. Zo ben ik vanaf 2020 mijn coachingstrajecten ook voor groepen ondernemers gaan geven en verspreid ik mijn kennis op grotere schaal. Door lessen op te nemen in een online academie scheelt het mij tijd, terwijl de klant wel ontzettend veel waarde krijgt.
Door meerdere klanten tegelijk te helpen kun je dus meer verdienen in minder tijd. Dit nieuwe verdienmodel loopt parallel aan het andere verdienmodel.
… en je kunt nog verder opschalen!
Zo heb ik eind 2022 twee keer het event “Jij verdient DIT!” georganiseerd. Tijdens dit event zaten er 20 vrouwen in de zaal om hun plan voor 2023 op te stellen. Vooraf kregen zij toegang tot het online programma POWER your business, zodat zij goed voorbereid naar het event kwamen. Tijdens het event was er een werkboek om alles uit te werken en samen opdrachten te doen, zodat ze elkaar konden helpen. En achteraf de mogelijkheid om met mij een persoonlijk gesprek in te plannen. Door de hoge waarde die ik gaf kon ik een mooie prijs per deelnemer vragen, terwijl de tijdsinvestering laag was. Het event is met een gemiddelde van 9+ beoordeeld. Een nieuw verdienmodel met hogere verdiensten is geboren.
Een verdienmodel is het antwoord op de vraag:
“Hoe wil ik mijn geld verdienen?”
Verschillende verdienmodellen
Er zijn heel veel verdienmodellen waar je uit kunt kiezen, maar welk verdienmodel past bij jou en bij jouw klanten? Een nieuw verdienmodel kan leiden tot nieuwe kansen, want elk verdienmodel spreekt een specifieke doelgroep aan. Door je verdienmodel te veranderen, of een tweede parallel te laten lopen, creëer je een nieuw doelgroep.
Hieronder een lijst met een aantal verdienmodellen:
✔ Goederenverkoop, doorverkopen producten met winstmarge.
Het verdienmodel van goederenverkoop houdt in dat je producten inkoopt en ze vervolgens met winst doorverkoopt. Dit kan online zijn, via een fysieke winkel of op markten. Een voordeel van dit model is dat je flexibel bent in de producten die je aanbiedt en de prijzen die je kunt vragen. Je hebt ook de mogelijkheid om je winstmarge te vergroten door slimme inkoopstrategieën. Een nadeel is echter dat je te maken krijgt met voorraadbeheer, wat extra kosten en logistieke uitdagingen met zich mee kan brengen.
✔ Productie, zelf een product maken en verkopen.
Bij het verdienmodel van productie maak je zelf een product en verkoop je het. Dit kan variëren van handgemaakte ambachtelijke producten tot digitale producten zoals e-books of software. Het voordeel van dit model is dat je volledige controle hebt over het productieproces en de kwaliteit van het eindproduct. Je kunt ook je creativiteit de vrije loop laten en unieke producten maken. Het nadeel is dat het tijd en moeite kost om het product te produceren en te perfectioneren voordat je het kunt verkopen.
✔ Uurtje-factuurtje, je krijgt betaald naar het aantal gewerkte uren.
Het uurtje-factuurtje verdienmodel houdt in dat je betaald krijgt op basis van het aantal uren dat je werkt. Dit kan dienstverlenende beroepen omvatten, zoals consultants, freelancers of trainers. Een voordeel van dit model is dat je direct wordt beloond voor je geleverde werk. Je kunt ook je tarieven aanpassen op basis van je ervaring en expertise. Het nadeel is dat je inkomsten beperkt zijn tot het aantal uren dat je kunt werken. Bovendien kan het moeilijk zijn om een constante stroom van opdrachten te behouden.
✔ Pakket/programma, je producten of diensten gecombineerd aanbieden. Meestal verschillende varianten, zodat er voor ieder budget een pakket is!
Het pakket/programma verdienmodel houdt in dat je verschillende producten of diensten gecombineerd aanbiedt. Je creëert meestal verschillende pakketten met verschillende prijspunten om aan verschillende budgetten te voldoen. Een voordeel van dit model is dat je klanten opties hebt en je de waarde van je aanbod kunt vergroten door extra diensten of bonussen op te nemen. Het nadeel is echter dat het creëren van verschillende pakketten en het beheren van meerdere diensten extra complexiteit met zich meebrengt. Daarnaast kan het lastig zijn om de juiste prijspunten te bepalen en ervoor te zorgen dat elk pakket winstgevend is.
✔ Groepsprogramma, in plaats van 1-op-1 kun je het ook opschalen naar een groep.
In plaats van één-op-één dienstverlening kun je ervoor kiezen om je diensten op te schalen naar een groepsprogramma. Dit houdt in dat je meerdere klanten tegelijk bedient, bijvoorbeeld via workshops, trainingen of online cursussen. Een voordeel van dit model is dat je je tijd efficiënter kunt gebruiken door meerdere mensen tegelijk te helpen. Bovendien kunnen groepsprogramma’s een gevoel van gemeenschap en ondersteuning bieden aan de deelnemers. Een nadeel is dat je minder persoonlijke aandacht kunt geven aan elke individuele klant, wat voor sommigen een belangrijke factor kan zijn.
✔ Servicemodel, je verkoopt iets voor een niet al te hoog bedrag en draait jouw daadwerkelijke omzet met het onderhoud of een servicecontract.
Bij het servicemodel verkoop je iets voor een betaalbare prijs en genereer je daadwerkelijke inkomsten uit onderhoud of servicecontracten. Een voordeel van dit model is dat je een initiële verkoop kunt doen en vervolgens inkomsten kunt genereren door aanvullende diensten, upgrades of periodiek onderhoud aan te bieden. Dit kan zorgen voor een stabiele inkomstenstroom op de lange termijn. Het nadeel is dat je klanten moet overtuigen van de waarde van je onderhouds- of servicecontracten, en het kan uitdagend zijn om klanten te behouden op langere termijn.
✔ Strippenkaart, vooraf ontvang je de betaling voor x-aantal keer de dienst/product, zodat je ook meer continuïteit hebt in je verkopen.
Met een strippenkaart ontvang je vooraf betaling voor een bepaald aantal diensten of producten. Dit zorgt voor continuïteit in je verkopen. Een voordeel van dit model is dat je verzekerd bent van inkomsten voor meerdere keren en het kan klanten aanmoedigen om vaker van je diensten gebruik te maken. Een nadeel is dat je vooraf een dienst moet leveren zonder directe betaling, maar de betaling is al ontvangen. Dit kan extra druk leggen op je capaciteit en tijd.
✔ Makelaarsmodel, percentages pakken op de gerealiseerde transacties.
Het makelaarsmodel houdt in dat je een percentage ontvangt van de gerealiseerde transacties. Je treedt op als tussenpersoon tussen kopers en verkopers en verdient geld op basis van de transacties die via jouw platform of dienst plaatsvinden. Een voordeel van dit model is dat je geld kunt verdienen zonder zelf producten te bezitten of te produceren. Je faciliteert alleen de transactie. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van het aantal transacties dat via jouw platform plaatsvindt, dus je moet voldoende vraag en aanbod aantrekken om winstgevend te zijn.
✔ Eventmodel, verdien met ticketverkoop en eventuele follow-up verkopen.
Als je gepassioneerd bent over een bepaald onderwerp of een vaardigheid hebt die je wilt delen, kun je geld verdienen door zelf een evenement te organiseren. Dit kan variëren van workshops en seminars tot lezingen en trainingssessies. Een voordeel van het zelf geven van een event is dat je volledige controle hebt over het programma, de inhoud en de prijsstelling. Je kunt deelnemers laten betalen voor toegang tot het evenement en eventueel extra inkomsten genereren door het aanbieden van speciale extra’s, merchandise of follow-upprogramma’s. Het nadeel is dat het organiseren van een evenement tijd en inspanning vergt om alles goed te plannen en te promoten. Je moet ook rekening houden met kosten zoals locatiehuur, materialen en marketing.
✔ Lenen & Lease, gebruiksvergoeding die ruimschoots de kosten dekt.
Bij het lenen & lease-model ontvang je een gebruiksvergoeding die ruimschoots de kosten dekt. Dit kan variëren van het verhuren van fysieke apparatuur of eigendommen tot het in licentie geven van digitale producten. Een voordeel van dit model is dat je inkomsten kunt genereren door anderen toegang te geven tot je bezittingen, terwijl je zelf eigenaar blijft. Het nadeel is dat je verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de reparatie van de geleende of geleasde items, en er bestaat altijd het risico van schade of verlies.
✔ Verbruiksmodel, bijvoorbeeld gas-water- licht of gewoon afrekenen per kilometer of vliegmijl.
Het verbruiksmodel houdt in dat je klanten laat betalen op basis van hun gebruik, bijvoorbeeld per kilometer, per vliegmijl of voor basisdiensten zoals gas, water en elektriciteit. Een voordeel van dit model is dat je klanten betaalt voor wat ze daadwerkelijk gebruiken, waardoor het eerlijk en transparant is. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van het verbruik van je klanten en dat je moet zorgen voor een nauwkeurige meting en facturering om geschillen te voorkomen.
en er zijn nog meer verdienmodellen…. ⬇️
MAAK ONLINE KENNIS MET MIJN COACHING!
Ga naar Yolanda’s Academie
…wat dacht je van deze meer schaalbare verdienmodellen:
✔ Abonnement. Het creëren van een inkomstenstroom, die continu is in plaats van eenmalig.
Het abonnementsmodel draait om het creëren van een inkomstenstroom die continu is in plaats van eenmalig. Klanten betalen regelmatig een vast bedrag in ruil voor doorlopende toegang tot je producten of diensten. Een voordeel van dit model is de voorspelbaarheid van de inkomsten en het opbouwen van een loyale klantenbasis. Bovendien kan het abonnementenmodel zorgen voor een langdurige relatie met je klanten. Het nadeel is dat je voortdurend waarde moet blijven leveren om abonnees te behouden, anders lopen ze het risico hun abonnement op te zeggen.
✔ E-commerce model; zoals e-book, training of membership.
Met een e-commerce model verkoop je digitale producten zoals een e-book, training of een lidmaatschap. Een voordeel van dit model is dat je producten kunt maken die schaalbaar zijn en gemakkelijk te reproduceren voor verschillende klanten. Je kunt ook een community bouwen rond je producten, wat kan zorgen voor een gevoel van verbondenheid en extra waarde voor je klanten. Het nadeel is dat je moet investeren in het ontwikkelen van hoogwaardige digitale producten en het opbouwen van een online platform. Je moet ook zorgen voor continue waarde en ondersteuning om klanten betrokken en tevreden te houden.
✔ Freemium / instapmodel, gratis dienst verstrekken waarbij de inkomsten komen uit de upgrade.
Met het freemium / instapmodel bied je een gratis dienst aan, waarbij de inkomsten voortkomen uit upgrades of premiumfuncties. Een voordeel is dat het gratis aanbieden van een dienst je kan helpen een breder publiek aan te trekken en klanten te laten zien wat je te bieden hebt. Vervolgens kun je extra functies of een geavanceerdere versie aanbieden tegen betaling. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van het aantal klanten dat daadwerkelijk upgradet, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de meerderheid van je gratis gebruikers uiteindelijk betaalde klanten wordt.
✔ Advertentiemodel, het geven van ruimte om reclame te maken voor een product, dienst of merk.
Het advertentiemodel houdt in dat je ruimte biedt voor het plaatsen van advertenties voor producten, diensten of merken. Een voordeel van dit model is dat je inkomsten kunt genereren zonder zelf een product te hoeven verkopen. Je verdient geld door advertentieruimte te verkopen aan adverteerders. Het nadeel is dat dit model afhankelijk is van het aantrekken van adverteerders en het behouden van hun interesse. Je moet ook zorgvuldig afwegen hoeveel advertenties je plaatst, zodat het de gebruikerservaring niet negatief beïnvloedt.
✔ Licentiemodel, dienst of product met licentie verkopen aan derde.
Met Licencing verkoop je een dienst of product aan derden onder een licentieovereenkomst. Dit stelt anderen in staat om jouw product te gebruiken of te verkopen in ruil voor een vergoeding. Een voordeel is dat je extra inkomsten kunt genereren door jouw intellectuele eigendom te licentiëren zonder de volledige verantwoordelijkheid voor productie of distributie op je te nemen. Het nadeel is dat je controle moet behouden over de naleving van de licentieovereenkomst en het beschermen van jouw intellectuele eigendom tegen misbruik.
✔ Affiliate marketing. Een no cure-no pay samenwerkingsverband waarbij de één de ander promoot in ruil voor een commissie per verkoop.
Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van andere bedrijven en ontvang je een commissie voor elke succesvolle verkoop die via jouw unieke affiliate link wordt gegenereerd. Een voordeel van dit model is dat je geen eigen producten hoeft te hebben en je kunt geld verdienen door het bevorderen van producten waar je achter staat. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de conversie van je affiliate links en dat je concurrentie kunt hebben van andere affiliates die dezelfde producten promoten.
Deze laatste twee zijn een mooi voorbeeld van een verdienmodel voor passief inkomen. (Lees ook de blog over affiliate marketing als passief inkomstenbron 😉)
Het idee zal duidelijk zijn…
…er is veel keuze en er zijn veel kansen!
Het kiezen van het juiste verdienmodel hangt af van verschillende factoren, zoals je vaardigheden, interesses, beschikbare middelen en doelen. Elk verdienmodel heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te bepalen welk model het beste bij jou en je onderneming past. Je kunt ook een combinatie van verdienmodellen verkennen om meerdere inkomstenstromen te creëren. Experimenteer, leer en pas je strategie indien nodig aan om succesvol te worden in je gekozen verdienmodel.
Deel dit blog op Social Media