Hoe maak je een 12-weken actieplan?

12-weken-actieplan-2021

Een jaardoel is belangrijk als stip op de horizon, maar voor de meeste ondernemers te groot om aan te beginnen. Waar moet je starten om het te halen? Mijn advies, maak elk kwartaal een 12-weken actieplan.

Denk Groot, begin klein!

Misschien herken je het wel: je hebt grote dromen en doelen, maar te midden van alle dagelijkse hectiek is het moeilijk om de juiste koers te bepalen.

Het kan een hele klus zijn om alle ballen hoog te houden en de focus te behouden op wat echt belangrijk is voor de groei van je bedrijf. En laten we eerlijk zijn, als ondernemer krijg je genoeg gedoe voor je kiezen. Maar weet je, het zijn juist die uitdagingen die ons sterker maken en ons helpen om steeds een stapje verder te komen.

Daarom geloof ik zo sterk in het belang van het opdelen van grote doelen in kleine, haalbare stappen. Door je jaardoel eerst om te zetten in een strategisch kwartaaldoel en vervolgens in behapbare 12 weekdoelen, maak je de weg naar succes veel overzichtelijker en haalbaarder.

Laten we samen die eerste stap zetten, weg van de chaos en richting de verwezenlijking van jouw doelen. Want met de juiste aanpak en een helder plan kun je zelfs de grootste uitdagingen overwinnen!

12-weken actieplan

Je kijkt wat prioriteit heeft binnen je onderneming en stelt een strategisch kwartaaldoel. Voor dit kwartaaldoel ga je vervolgens een actieplan van 12 weken maken. Het is namelijk gemakkelijker om te bepalen wat je de eerstvolgende 12 weken (3 maanden) kunt realiseren, dan om dit voor een heel jaar te doen.

Ook kun je nu nog niet voorspellen wanneer je precies waarmee aan de slag wilt gaan, dit is vaak een gevolg op eerdere acties. Als je dat van tevoren allemaal gaat plannen, dan verlies je het overzicht en het vertrouwen. Kleine stapjes maken het makkelijker.

Tijdelijke actie t.w.v. € 15 excl btw

Hoe maak je een 12-weken actieplan?

Hier zijn de stappen om je eigen 12-weken actieplan op te zetten:

Stap 1. Bepaal de kwartaaldoelen.

Allereerst bepaal je jouw kwartaaldoelen, kies het liefst:
🎯 1 strategisch winstdoel die je dichter bij je jaardoel brengt
🎓 1 leerdoel voor je eigen persoonlijke ontwikkeling
💛 1 persoonlijk doel die jou gezond & blij houdt 

Het is verstandig om te beginnen met iets waarmee je gemakkelijk resultaten kunt boeken. Dat motiveert, en het verlaagt de drempel om nieuwe stappen te zetten.

De strategisch winstdoelen staan in teken van je jaardoel. Is jouw jaardoel dat je 10 nieuwe klanten wilt binnen halen, dan kun je als eerste doel stellen om je “marketingmachine” op orde te maken, zodat je meer ideale klanten aantrekt.

Als je bijvoorbeeld als leerdoel stelt dat je beter wilt leren verkopen, kun je als doel stellen een boek te lezen of een verkooptraining te volgen. Als persoonlijk doel kun je bijvoorbeeld je dagelijks beweging tracken, het aantal keer dat je per week gezond eet of de minimale tijd die je aan me-time wilt besteden per week.

Stap 2. Bepaal de acties 

Nadat je jouw eerste 3 kwartaaldoelen hebt vastgesteld, dan ga je aan de slag om te bepalen hoe je dit binnen die 12 weken gaat behalen. Dit omvat:

  • Tactiek: Wat wordt je strategie om je doelen te bereiken? Bijvoorbeeld, als je je marketingstrategie wilt optimaliseren, kan je tactiek zijn om sociale media te gebruiken om meer potentiële klanten aan te trekken.
  • Specifieke acties: Maak een lijst van de concrete stappen die je moet nemen om je doelen te bereiken. Dit kunnen taken zijn zoals het maken van een marketingplan, het volgen van een online cursus, het opzetten van een gezondheidsroutine, etc.

Zorg ervoor dat je acties SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

Stap 3. Kom in actie

Nu ga je volgens je 12-weken plan aan de slag. Je weet waar je focus naartoe moet gaan. Elke week noteer je jouw voortgang. Dit kan in een excel (template beschikbaar), in een app zoals Trello of gewoon op een groot blad waar je 12-weken op hebt genoteerd met jouw te nemen stappen.

Stap 4. Evalueer en leer

Na 12 weken is het tijd om terug te kijken op je voortgang. Beantwoord vragen zoals:

  • Heb ik mijn doelen bereikt?
  • Wat ging er goed en wat kan er verbeterd worden?
  • Zijn mijn doelen nog steeds relevant, of moet ik mijn koers bijstellen?

Gebruik deze evaluatie om lessen te trekken en je aanpak voor de volgende 12 weken te verfijnen.

Stap 5. Maak een nieuw 12-weken actieplan

Gebruik de inzichten uit je evaluatie om nieuwe kwartaaldoelen te stellen en een fris 12-weken actieplan op te stellen. Bouw voort op wat goed werkte en pas aan waar nodig.

Door deze stappen te volgen, kun je systematisch vooruitgang boeken en dichter bij het bereiken van je langetermijndoelen komen. Succes!

Tijdelijke actie t.w.v. € 15 excl btw

Gebaseerd op het boek The 12 Week Year. Via onderstaande (affiliate) link kun je het bestellen.

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯