Hoe werkt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

carl-heyerdahl-KE0nC8-58MQ-unsplash-scaled-e1589193801660-520x340

Als ondernemer zijn er verschillende regelingen waarmee je geld kunt besparen, één daarvan is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

De investeringsaftrek is een regeling waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Je mag namelijk een deel van het bedrag dat je investeert, aftrekken van je winst. Door te investeren, kun je dus weer geld besparen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA gaat over investeringen in algemene bedrijfsmiddelen, dus dingen die ieder bedrijf zou kunnen gebruiken voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan computers, machines, meubilair en gereedschap.

Om in 2022 in aanmerking te komen voor de KIA moet je totaal in een jaar een bedrag tussen € 2.401 en € 332.994 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. Bij bedrag tot € 59.939 mag je 28% van het bedrag in aftrek nemen. Tussen de € 59.940 en € 332.994 is het een andere berekening (zie belastingdienst). Let op: vanaf 2023 gaat drempelbedrag naar € 2.601.

Wanneer zijn het kosten en wanneer een investering?

Je aankoop valt onder een investering als het bedrag boven de € 450 excl. btw is. Een laptop of telefoon van € 400 euro telt bijvoorbeeld niet mee.

Voorwaarden KIA op een rij:

 • De onderneming is in Nederland gevestigd en je bent belastingplichtig;
 • Je investeert in bedrijfsmiddelen voor de eigen onderneming;
 • Investering over het hele kalenderjaar bedraagt minimaal € 2.401;
 • Investeringen van minder dan € 450 tellen niet mee in de optelsom.
lijn

3 Tips om belasting te besparen!

Belangrijk hierbij is dat je jouw cijfers up-to-date hebt en toekomstgericht aan het ondernemen bent. Hieronder geef ik je 3 tips om slim met deze regeling om te gaan.

TIP 1

computer

Koop je een computer van € 425,- excl. btw met een losse monitor van € 150,- excl. btw bij twee verschillende bedrijven, dan kun je voor deze beide zaken geen extra aftrek claimen. Combineer je een computer en een monitor tot 1 set van € 575,- dan kom je wel in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

TIP 2

Ga slim om met deze aftrekmogelijkheid. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als je in een jaar € 1.500 geïnvesteerd hebt en januari van het volgende jaar alleen een investering van € 1.000 doet. Beide vallen nu niet onder deze regeling, omdat het totaal van het jaar onder de € 2.401 zit.

TIP 3

Weleens gedacht aan een fiets op de zaak. Deze valt ook onder deze regeling. Bij gemengd gebruik (privé/zakelijk), dan heb je wel een jaarlijkse bijtelling van 7% per jaar over het aanschafbedrag.

lijn

Rekenvoorbeeld 1

Stel je koopt een laptop van € 2.350 en een mobiel van € 1.089, een totale waarde van € 3.439 (= € 2.842 excl. btw).

 • BTW mag je terugvragen = eenmalig € 597
 • Aftrekpost KIA: 28% over € 2.842 = € 796 aftrekpost IB.
 • Afschrijving 5 jaar: € 568 afschrijvingskosten per jaar

Rekenvoorbeeld 2

Stel je koopt een elektrische fiets met een waarde van € 2950 (= € 2.438 excl. btw). Deze fiets gebruik je ook privé.

 • BTW mag je terugvragen = eenmalig € 512
 • Aftrekpost KIA: 28% over € 2.438 = € 682 aftrekpost IB.
  Afschrijving 5 jaar: € 488 afschrijvingskosten per jaar

+ Privé gebruik: 7% bijtelling van € 2950 = € 206,50. Over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting.

lijn

Bekijk je cijfers van je bedrijf.

De cijfers van je onderneming laten zien hoe het ervoor staat, maar dan moet je ze wel begrijpen. ”Ik ben niet goed in cijfers en wil er eigenlijk niet mee bezig zijn…” hoor ik de ondernemer te vaak zeggen.

Administratie is nu eenmaal een verplicht onderdeel van je onderneming, misschien voor jou niet het leukste onderdeel, maar wel heel belangrijk. Wanneer je niet met cijfers bezig bent kun je financiële voordelen mislopen. Zonde toch!?

Bekijk eens hoeveel je op dit moment geïnvesteerd hebt. Is het verstandig om nog een investering te doen om nog van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) gebruik te kunnen maken?

lijn

Strategiegesprek

Wil je sparren over je bedrijf, omdat het nu niet loopt zoals je zou willen. Wil je méér plezier & winst, zonder meer uur te werken. Wanneer jij met twijfels rond loopt, is een strategiegesprek ideaal voor jou.

Plan jouw gratis strategiegesprek

lijn

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯