Hoe ga ik dit allemaal bolwerken? 3 tips voor meer overzicht!

Je opent de bank app op je telefoon… shit, de klant heeft nog niets overgemaakt….⠀

Je hebt al jaren een eigen onderneming en elk jaar groeit de omzet. Je bent trots op wat je hebt opgebouwd. Maar de laatste tijd lig je steeds vaker wakker. Met het groeien van je bedrijf, zijn er veel zorgen bij gekomen… Eerst deed je alles zelf vanuit je kantoortje thuis. Je had overzicht. Wist precies wat er speelde. Dat is nu anders… Het kantoortje werd ingeruild voor een “echt” kantoor en er zijn 3 teamleden bijgekomen…. ⠀

Je kijkt naar de zakelijke rekening en voelt een zenuwachtig gevoel opkomen. Even rekenen… salarissen, loonbelasting, afschrijving lease, huur… en wat staat er nog aan facturen open? Wanneer moet de btw betaald worden? Kan allemaal net, hopelijk betaald die klant snel. Kan ik eigenlijk al een herinnering sturen?

Dan overvalt een boos gevoel je…. kan verdorie niet eens mijn eigen salaris uitbetalen deze maand!! Het tekort op jullie privérekening komt de sfeer in huis al niet ten goede… Wanneer is het voor het laatst dat we samen iets leuks hebben gedaan? Je kan het je bijna niet herinneren.

Dit kan gelukkig ook anders.

Hoe zou het voor je zijn als je grip hebt op je cijfers. Dat je weet waar je kosten uit bestaan. Dat je weet of je nog een juiste prijs vraagt en hoeveel je moet omzetten om goed te kunnen draaien. Dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Laat staan dat je verlies gaat lijden. Nee, gewoon méér overzicht en winst, zodat jouw vele uren werk ook beloond worden. En je de vrijheid van ondernemen weer kan voelen!⠀

Je bent je bedrijf gestart om de vrijheid van het ondernemen te voelen, toch?

In werkelijkheid verzandt je in de dagelijkse sleur, je wilt je klanten en personeel tevreden houden en wordt geleefd door je agenda. Dit heeft zijn weerslag op je omgeving, je hebt eigenlijk nergens tijd of energie meer voor! En over de toekomst denk je nog niet zoveel na, eerst nu alles op de rit krijgen en houden.

Je hebt geen grip op je cijfers en dat maakt je onzeker. Hoe kun je juiste beslissingen nemen als je niet weet wat de financiële consequenties zijn? Dat gaat niet.

Inzicht in je cijfers is een must-have!

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van beslissingen over je bedrijf. Je kunt betere beslissingen nemen al je een goed inzicht hebt in je cijfers en met focus aan je bedrijf werkt. Dit doe je door het stellen van doelen.

Maar met alleen doelen stellen kom je er niet! Door het maken van een plan en in actie te komen groeit je winstgevendheid. Je werkplezier en gevoel van vrijheid neemt toe. Dit straal je uit, je hebt alles onder controle, waardoor mensen graag met je willen werken.

En om daar te komen vraagt dit van jou inzet, ondernemerschap, een strategische plan, eigenaarschap….⠀

Ondernemen is continu bijsturen, zo behaal je het beste resultaat!

Hieronder 3 tips voor méér overzicht:

TIP 1: Stel je doel hoeveel je minimaal uit je onderneming wilt halen en hoeveel uur je wilt werken. Maak vervolgens een begroting (winstplan) op, zodat je te verwachten omzet, uren, kosten, belasting, winst etc. per maand goed in beeld krijgt.

TIP 2: Zorg dat je beschikt over up-to-date cijfers en wees op de hoogte van de belangrijke cijfers binnen jouw bedrijf. Je hoeft echt niet alles tot in detail te weten, maar per maand een overzicht van je omzet, kosten, openstaande crediteuren en openstaande debiteuren natuurlijk wel. Zo kun je gedurende het jaar je bedrijf monitoren en op tijd bijsturen. Een online boekhoudpakket met dashboard werkt hierbij heel fijn, in een oogopslag zie je hoe je ervoor staat.

TIP 3: Zorg dat je een aparte rekeningen hebt voor je te betalen belasting, eigen salaris, opbouwen van een buffer, e.d.

——

Meer weten, plan een strategiegesprek!

STRATEGIEGESPREK AANVRAGEN

Tijd voor actie!

Een winstplan geeft je inzicht, maar kan ook confronterend zijn. Het laat je zien of jij op dit moment de juiste koers vaart of dat je juist het roer om moet gooien om jouw doelen te behalen.

Elk kwartaal geef ik een Strategiedag ZZP voor maximaal 6 ondernemers en 2x per maand is er een VIP-dag voor ondernemers die liever 1-op-1 met mij willen werken. Je gaat op een leuke en praktische manier aan de slag met je persoonlijk winstgevend plan. Ook iets voor jou?

Info Strategiedag ZZP

Ik help jou graag om meer grip op je cijfers en bedrijf te krijgen, zodat je echt de vrijheid van ondernemen kan ervaren. Voor nu en in de toekomst!

Groet Yolanda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *