Profit first

profit-first

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel…

Dom natuurlijk! Als je er nu logisch over nadenkt, had je kunnen weten dat het hoger zou uitvallen. Maar ja, achteraf… ⠀⠀

Een week geleden… ⠀
Op weg richting de boekhouder liet je het jaar in je gedachte passeren, wat was er veel gebeurd…. Je hebt er hard voor moeten werken, maar het is wel gelukt. Een goede omzet gedraaid, vele malen beter als vorig jaar, toffe klanten binnen gehaald en interessante samenwerkingen gestart. Een nieuw kantoor huren op een mooie locatie, was een goede zet geweest. Kost wat, maar dan heb je ook wat 😉. ⠀⠀

🔥 You’re on fire 🔥 ⠀⠀

Thuis hadden ze wel gemopperd, vaak weg, lange dagen. Je had daarom je gezin getrakteerd op een prachtige reis naar een warm oord. Even uit de drukte. Even samen genieten. Je gedacht dwalen af naar die prachtige zonsondergang, de palmen ?.

“Nieuwe auto zag ik? Je hebt een druk jaar gehad, de enorme groei is in je jaarcijfers terug te zien” hoorde je de boekhouder zeggen. Een trots gevoel kwam boven en je knikte ja. Maar toen vervolgde hij zijn verhaal… “Veel investeringen….., Privé opname aan de hoge kant…., te laag ingeschatte voorlopige aanslag…, bijbetalen…, btw suppletie…, voorlopige aanslag van dit jaar ophogen…

En toen je de bedragen hoorde, trok je even wit weg!!! Slik, dat geld stond helemaal niet op de rekening! Voor wanneer moet ik dat betalen? ⠀⠀

Gelukkig kan dit ook anders.

Hoe zou het voor je zijn als je door het jaar heen al rekening houdt met je te betalen belastingen. Dat je administratie op orde is en je niet achteraf voor verassingen komt te staan. Laat staan dat je de belastingaanslag niet kan betalen. Nee, gewoon een simpele manier die weinig moeite kost. ⠀⠀

De Profit First Methode kan hierbij helpen. Dit is een leuk, praktisch en toegankelijk systeem om je geldstroom te managen, wat aansluit bij natuurlijk menselijk gedrag.

Wat is Profit First?
Met de Profit First methode stel je eerst je winst veilig. Daar waar ik geleerd heb dat omzet – kosten = winst is en dit ook op die manier terug zie in mijn boekhoudprogramma, draait Profit First dit om.

Profit First zegt “omzet – winst = kosten”

Op vaste momenten (bijvoorbeeld elke twee weken op een vaste dag) controleer je de omzet die binnen is gekomen op je bankrekening en verdeel je met vooraf bepaalde % het bedrag over vier potjes:

✅ Winst
✅ Salaris
✅ Belasting (btw + ib)
✅ Kosten (en betaal ook gelijk je inkomende facturen)

Omdat je verschillende potjes hebt, is duidelijk te zien hoeveel je te besteden hebt. Voorheen kwam al het geld op 1 rekening binnen en ben je geneigd om grote uitgaven te doen. Er staat immers genoeg op. Terwijl je nu in je “kostenpotje” kijkt of je wel genoeg geld hebt voor deze grote uitgave (en meerdere kleine mag natuurlijk ook). Je winst zit al in een apart potje en is veilig gesteld. Op deze manier ga je andere en bewustere keuzes maken. Voor elk “potje” open je een aparte bankrekening.

Tip: Open je zakelijke bankrekening bij Knab . Voor € 6,00 per maand kan je onbeperkt rekeningen openen.


Wil jij in 2020 goed van start met jouw (online) boekhouding? Ik heb nog enkele plekken beschikbaar in december. Kijk eens naar mijn aanbod voor modern boekhouden!

Ik wil Goed van start


Nieuwsgierig naar Profit First? Via onderstaande (affiliate) link kun je het bestellen.


In deze blog komen affiliate links voor.

Ondernemen zonder financiële stress! Leer het in 5 stappen.

Ondernemen zonder financiële stress!
Leer het in 5 stappen.

Yolanda-Kuin-Business-Strateeg

Hart voor je bedrijf en hoofd bij je cijfers!

Werken met mij kan op de volgende wijze:

Inspiratie

inzichtgesprek-yolanda-kuin-businesscoach

Twijfels kunnen de weg
naar jouw succes blokkeren!
Laten we gaan sparren.

Samen aan de slag

samen-aan-de-slag-yolanda-kuin-businesscoach

Businessprogramma
Kloppend Ondernemen

Ga voor méér werkplezier
en financiële vrijheid!

In dit maatwerk programma ontdek
je hoe je een overzichtelijk, professioneler en winstgevender bedrijf creëert, zonder dat jij zelf meer uur hoeft te werken.

Inzicht / sparren

inspiratie-sparren-yolanda-kuin-businesscoach

Boek een inzichtgesprek
Korte krachtige meeting
met direct resultaat

Yolanda Kuin Business coaching

Cadeautje!

Gratis ondernemerstips

3 maanden lang!

Je bedrijf groeit zo hard, als jij groeit als mens!

Zodra jij nieuwe kennis op doet en deze kennis vervolgens inzet in je bedrijf, zal je bedrijf gaan groeien.

Zelf vind ik het heerlijk om veel boeken te lezen over het ondernemerschap. Deze kennis, nieuwe inzichten en tips geef ik graag door aan jou. Zo krijg je wekelijks informatie om te gebruiken in je eigen bedrijf en nieuwe kennis om over na te denken. Het geeft focus op wat belangrijk is bij het ondernemen en je krijgt meer grip op je cijfers. Je zult groeien in je ondernemerschap.

Groet Yolanda

Relaxter ondernemen?
Doe de Ondernemers-Reality check!

Doe deze 2-minuten quickscan en
ontvang direct 3 tips om relaxter te ondernemen!