Hoe regel ik mijn pensioen als zzp-er?

hoe-regel-ik-mijn-pensioen-als-zzper

Te veel ondernemers hebben niks geregeld voor hun oude dag. Dat kan je duur komen te staan. Je bent je bedrijf gestart om de vrijheid van het ondernemen te voelen, toch? Begin daarom als zzp-er vroeg met de opbouw van je pensioen, zodat je later ook nog deze vrijheid kan ervaren. En check regelmatig hoe je ervoor staat! Hieronder vertel ik je hoe jij jouw pensioen als zzp-er kunt regelen. 

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit 3 pijlers


1️⃣
Algemene Ouderdomswet (AOW)
De AOW vormt de 1e pijler van het pensioenstelsel. Het is het basisinkomen om te kunnen rondkomen. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. De hoogte van de AOW wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van het minimumloon.

Aangezien de AOW geen vetpot is, is het aan te raden om je oudedagsvoorziening aan te vullen. Zo voorkom je dat je een pensioengat krijgt of dat je alleen afhankelijk bent van de overheid. Een pensioengat of tekort ontstaat als je pensioeninkomen lager is dan 70% van je laatst verdiende loon. Dit kan dus al snel gebeuren en al jaren voordat je daadwerkelijk stopt met werken.

2️⃣ Pensioenopbouw via de werkgever
De 2e pijler is pensioenopbouw via de werkgever. Zo’n 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Hierdoor krijgen gepensioneerde werknemers een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. Meestal betalen werkgevers ongeveer 2/3 van de totale pensioenpremies en werknemers 1/3 deel. Pensioenfondsen beleggen de premies om later aanvullend pensioen uit te kunnen betalen.

3️⃣ Individuele aanvullende pensioenvoorzieningen
Individuele verzekeringen vormen de 3e pijler. Bijvoorbeeld lijfrenten, koopsommen en levensverzekeringen. Daarmee spaar je fiscaal aantrekkelijk voor extra pensioen. Bijvoorbeeld om een pensioengat aan te vullen of eerder met pensioen te gaan. Er zijn verschillende pensioen regelingen die speciaal op de zzp-er zijn afgestemd. Dit zijn vrijwillige regelingen in de 3e pijler. Het is een eigen keuze van de zelfstandige om hieraan deel te nemen en voor welk bedrag.

Het voordeel voor jou als zzp-er van pensioen opbouwen in pijler 3 is dat je het bedrag dat je opbouwt niet belast is en de inleg is fiscaal aftrekbaar. Wat inhoudt dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Bijvoorbeeld een lijfrente is belast in box 1. Opgebouwde lijfrente telt daarmee niet mee in de berekening van je vermogen. Dus over ‘geblokkeerd geld’, wat vast zit in een speciaal product voor de oude dag, betaal je geen box 3 belasting.

Een voorbeeld van een product in de 3e pijler is het ZZP Pensioen van Brand new Day

Brand new day

Pensioen sparen/beleggen in box 3

Maar je kunt er ook voor kiezen om buiten het pensioenstelsel een bedrag op te bouwen voor je pensioen. Deze bedragen zijn nu dan niet aftrekbaar, maar je kunt er wel vrij over beschikken.

Bondjes beleggen beter

Zelf beleg in vanaf mijn 21e zelfstandig op de beurs, dit heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Ook zet ik al jaren automatisch een maandelijks bedrag apart in een beleggingsfonds voor onze oude dag. Als je op tijd begint met sparen/beleggen, kun je een behoorlijk bedrag opzij zetten!

Stel je zet elke maand € 200 opzij, dan heb je bij gemiddeld rendement van 2% in 20 jaar toch zo’n € 58.000 gespaard. Bij gemiddeld 4% komt je eindkapitaal al boven de € 72.000. Beleggen via de AEX heeft de afgelopen 30 jaar boven de 6% rendement behaald.

Waarom doe ik het in Box 3?

  • Bij mij staat vrijheid voorop.
  • Zelf kunnen beslissen in welk fonds/aandeel ik mijn pensioen opbouw.
  • Ten aller tijden over het geld kunnen beschikken als ik een ander interessant beleggingskans voorbij zie komen.

Uiteraard heb je wel discipline nodig om op deze wijze je pensioen op te bouwen 😉.

Ben jij al bezig met je pensioen? ?

Boekentip voor als je met beleggen wilt beginnen: Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse. Via onderstaande (affiliate) link kun je het bestellen.

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt.

Ondernemen zonder financiële stress! Leer het in 5 stappen.

Ondernemen zonder financiële stress!
Leer het in 5 stappen.

Yolanda-Kuin-Business-Strateeg

Hart voor je bedrijf en hoofd bij je cijfers!

Werken met mij kan op de volgende wijze:

Inspiratie

inzichtgesprek-yolanda-kuin-businesscoach

Twijfels kunnen de weg
naar jouw succes blokkeren!
Laten we gaan sparren.

Samen aan de slag

samen-aan-de-slag-yolanda-kuin-businesscoach

Businessprogramma
Kloppend Ondernemen

Ga voor méér werkplezier
en financiële vrijheid!

In dit maatwerk programma ontdek
je hoe je een overzichtelijk, professioneler en winstgevender bedrijf creëert, zonder dat jij zelf meer uur hoeft te werken.

Inzicht / sparren

inspiratie-sparren-yolanda-kuin-businesscoach

Boek een inzichtgesprek
Korte krachtige meeting
met direct resultaat

Yolanda Kuin Business coaching

Cadeautje!

Gratis ondernemerstips

3 maanden lang!

Je bedrijf groeit zo hard, als jij groeit als mens!

Zodra jij nieuwe kennis op doet en deze kennis vervolgens inzet in je bedrijf, zal je bedrijf gaan groeien.

Zelf vind ik het heerlijk om veel boeken te lezen over het ondernemerschap. Deze kennis, nieuwe inzichten en tips geef ik graag door aan jou. Zo krijg je wekelijks informatie om te gebruiken in je eigen bedrijf en nieuwe kennis om over na te denken. Het geeft focus op wat belangrijk is bij het ondernemen en je krijgt meer grip op je cijfers. Je zult groeien in je ondernemerschap.

Groet Yolanda

Relaxter ondernemen?
Doe de Ondernemers-Reality check!

Doe deze 2-minuten quickscan en
ontvang direct 3 tips om relaxter te ondernemen!