Hoeveel belasting moet ik betalen?

hoeveel-belasting-moet-ik-betalen

Veel ondernemers zijn er door het jaar niet zo mee bezig, de cijfers…. Nou ja, laat ik het zo zeggen. Ze weten wel hoeveel omzet er is gedraaid en ook wat er de bankrekening staat, maar vele weten niet hoeveel er aan het eind van het jaar echt verdiend is en hoeveel belasting er nog betaald moet worden. Vaak hoor ik ondernemers zeggen “Oh nee, die stomme belasting ook altijd”. Lees een ervaring van een jonge onderneemster en vervolgens mijn 3 tips om dit te voorkomen.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel… Dom natuurlijk!! Als ze er nu logisch over nadenkt, had ze kunnen weten dat het hoger zou uitvallen. Maar ja, achteraf… ⠀

Een week geleden… ⠀

Tijdens het voorbereiden op het video-gesprek met haar boekhouder liet ze het jaar in haar gedachte passeren, wat was er veel gebeurd…. Moet je al die afspraken zien in de agenda. Ja, ze had er hard voor moeten werken, maar het is wel gelukt. Een goede omzet gedraaid, vele malen beter als het jaar ervoor, toffe klanten binnen gehaald en een eerste teamlid aangenomen. Dat nieuwe kantoor huren op een mooie locatie, was een goede zet geweest.

Leer hoe je méér HELDERHEID & WINST krijgt, zonder meer uur te werken.

JA, ik doe mee! >>

Thuis hadden ze wel gemopperd, vaak weg, lange dagen. Ze had daarom in de winter haar gezin getrakteerd op een prachtige reis naar een warm oord. Even uit de drukte. Even samen genieten. Haar gedachte dwalen af naar die prachtige zonsondergang, de palmen en het heerlijke eten.⠀

Dan glijdt haar blik af naar de agenda van deze maand…. leeg! Ze voelt rillingen over haar rug lopen. Pffff… wat ziet het er nu anders uit, door de corona-crisis is haar hele business stilgelegd.

Er licht een melding van Zoom op en de boekhouder verschijnt op het scherm. Ze praten over de huidige situatie en gaan vervolgens de cijfers van vorig jaar bespreken.

“Je hebt een druk jaar gehad, de enorme groei is in je jaarcijfers terug te zien” hoorde je de boekhouder zeggen. Een trots gevoel kwam boven en ze knikte instemmend. Maar toen vervolgde hij zijn verhaal… “privé opname aan de hoge kant…., te laag ingeschatte voorlopige aanslag…, bijbetalen…, btw suppletie…. voorlopige aanslag van dit jaar ophogen…

Toen ze de bedragen hoorde, trok ze even wit weg!!! Slik, dat geld stond helemaal niet op de rekening! Voor wanneer moet ik dat betalen? ⠀

Gelukkig kan dit ook anders.

Hoe zou het voor je zijn als je door het jaar heen al rekening houdt met je te betalen belastingen. Dat je administratie op orde is en je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Laat staan dat je de belastingaanslag niet kan betalen. Nee, gewoon grip op je cijfers zonder zorgen!

Veel bedrijven gaan niet failliet door onvoldoende winst, maar door gebrek aan liquiditeit. Cash is King. Hierbij mijn 3 tips om te voorkomen dat in de betalingsproblemen komt, terwijl je wel goed gedraaid hebt.

  • Tip 1: Zorg dat je een aparte rekening hebt voor je te betalen belasting of het opbouwen van een buffer.
  • Tip 2: Maak een begroting (zie ook: winstplanning), zodat je je omzet, uren, kosten, belasting, winst etc. goed in beeld hebt en dit kan monitoren gedurende het jaar en op tijd kan bijsturen.
  • Tip 3: Wees op de hoogte van de belangrijke cijfers binnen jouw bedrijf. Je hoeft echt niet alles tot in detail te weten, maar per maand je omzet / kosten / openstaande crediteuren / openstaande debiteuren natuurlijk wel.

ps. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet (urencriterium e.d.), hoef je als ondernemer over ongeveer de eerste € 27.000 winst geen inkomstenbelasting te betalen. Door toepassing van diverse aftrekposten kan dit bedrag nog oplopen.


Direct werken aan méér helderheid, winst en vrijheid?
Geef je nu op voor de training
POWER your Business

Ja, lijkt me tof  >>

Pas op, het levert je gegarandeerd resultaat op! 😉
 

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯