3 redenen waarom je als ondernemer een winstplan moet maken!

3-redenen-waarom-je-als-ondernemer-een-winstplan-moet-maken

3 redenen waarom je als ondernemer een winstplan moet maken!


Druk, druk druk, maar hoeveel je er nu netto aan over houdt…
Geen idee? 🤷‍♀️ Ga eens een winstplan maken!

Je bent al enige tijd aan het ondernemen. Je klantenstroom neemt toe en je krijgt het steeds drukker om alle ballen in de lucht te houden. Je bent trots op wat je hebt neergezet…, maar soms komt een gevoel van twijfel opzetten.

Doe je nu echt wat je leuk vindt of dans je meer naar de pijpen van je klanten? Je ziet andere ondernemers vertellen over hun 100k omzet of 10k maandomzet en vraagt je af hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgen. Je denkt “Doe ik wel het juiste of zou het ook relaxter en winstgevender kunnen?“, maar deze gedachte verdwijnt weer door de waan van de dag…

Je hebt geen grip op je bedrijf en dat maakt je onzeker. Je voelt aan alles dat er ook meer uit jouw onderneming te halen valt, maar mist nu de kennis en tools om dit aan te pakken. Je bent nu vooral bezig met van alles en nog wat.

Niet gek, want als ondernemer heb je veel verschillende petten op. Je verkoopt je product, je doet aan marketing, je netwerkt, je zorgt dat je klanten tevreden zijn en blijven. Daarnaast moet je de administratie op orde houden en heb je ook nog te maken met de belastingdienst. Cijfers is nu niet je favo gedeelte van je bedrijf.

Dit kan gelukkig ook anders,
zodat jij meer uit je bedrijf haalt!

Wat zou het voor jou betekenen als je vol zelfvertrouwen doet waar jij plezier in hebt en weet hoeveel je moet omzetten om daar een goed inkomen uit te hebben. Dat je kosten goed in beeld zijn en dat je geen stress over belastingzaken hebt. Of dat je elke week héél veel uur werkt, maar dit niet terug ziet op je bankrekening. Nee, gewoon meer werkgeluk en financiële vrijheid! Oftewel… Kloppend Ondernemen! Met je hart bij je bedrijf en je hoofd bij de cijfers.

Wat ik veel zie bij de ondernemers die bij mij komen is dat ze enorm worstelen om structuur te krijgen in hun bedrijf. Ze zijn onzeker over cijfers, hebben geen winstdoel gesteld, terwijl ze keihard aan het werk zijn en verzanden in allerlei bijzaken die niet bijdragen aan het resultaat van het bedrijf. Om focus te houden heb je helderheid nodig.

Omzet stijgt lekker, maar de kosten stijgen even hard mee…

Laat je niet gek maken door businesscoaches die alleen op omzet sturen. Alleen omzet zegt namelijk niets, met 100k omzet kun je nog steeds verlies maken 😉.

Dit is de reden dat ik elke ondernemer adviseer om een WINSTPLAN op te stellen!

In een winstplan wordt het doel van jouw onderneming vertaald in cijfers: omzet, uren, kosten en WINST. Het geeft je ontzettend veel inzicht in je huidige situatie en wat je moet doen om tot je gewenste situatie te komen.

3 reden om een winstplan te maken

1. Je weet wat je bedrijf onderaan de streep kan gaan opleveren. Hoeveel tijd wil je besteden aan je bedrijf en wat wil je er cash aan overhouden? Welke omzet moet je dan draaien? Vraag je nu de juiste prijs? Klopt je verdienmodel? Wat betaal je aan belasting?

2. Je krijgt focus. Zonder plan werk je vaak reactief, dus naar de behoeften van een ander. Als je proactief werkt vanuit een plan, weet je iedere maand wat je te doen staat. Jij pakt de regie over welke opdrachten je wel oppakt en welke niet.

3. Je kunt op tijd bijsturen als het niet gaat als verwacht. Als je niet de winst haalt die in het plan staat, kun je direct in de cijfers zien waar het misgaat. Je kunt direct in actie komen.

Een winstplan maken geeft je dus inzicht, maar kan ook confronterend zijn. Het laat je zien of jij op dit moment de juiste koers vaart of dat je juist het roer om moet gooien om jouw doelen te behalen.

Wat een eye opener! 
Samen mijn onderneming naar de next level brengen.

Plannen die al 2 jaar in mijn hoofd zaten werden in een kwartaal klaargestoomd om op de markt te brengen. Ik geef het businessprogramma Kloppend Ondernemen een 9.
Claudia Coté-Rogge
Claudia Administratie & Training

Wil jij ook méér inzicht, helderheid en richting?

Soms heb je als ondernemer iemand nodig die met je meedenkt.

Hi, ik ben Yolanda (42)! Getrouwd met Jacques, moeder van 3 jongens, sportief en zorgzaam. Ik ben een ondernemerscoach met een passie voor cijfers. Ik zie te vaak dat zzp-ers met passie hun eigen bedrijf zijn begonnen, maar dat het enthousiasme verdwijnt naarmate het bedrijf groeit en de complexiteit toeneemt.

Ik ben een ondernemerscoach waarmee je met een gerust hart kunt praten over je stuggles binnen je bedrijf. Ik help je om de passie weer terug krijgen en met een tof plan de toekomst vol vertrouwen ingaan. Ik breng rust, leer je slim en daadkrachtig te ondernemen

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯