Wil je van chaos in je hoofd naar helderheid en een succesvol bedrijf?

Doe de gratis 5-daagse training POWER your business!

3 redenen waarom je als ondernemer een winstplan moet maken!

Daar zit je achter je bureau in een gehuurd kantoor en zet je gloednieuwe laptop aan… geen nieuwe berichten. Was dit nu waar je zo van gedroomd had? Iedereen was super enthousiast toen je zei dat je op jezelf ging beginnen, echt iets voor jou! De eerste tijd kwamen er spontaan opdrachten binnen via kennissen, oud-collega’s en familie. Maar nu is het rustig en dat maakt je onzeker. Je bankrekening staat laag en de kosten lopen door. Kan ik straks mijn rekeningen wel betalen?

of

Je bent al enige tijd ondernemer en je hebt het druk om alle ballen in de lucht te houden. Je hebt te weinig tijd om overzicht te creëren. Je voelt aan alles dat er meer uit je onderneming te halen valt, maar mist nu de tools om dit goed in beeld te krijgen. Als ondernemer heb je ook veel verschillende petten op. Je verkoopt je product, je doet aan marketing, je netwerkt, je zorgt dat je klanten tevreden zijn en blijven. Daarnaast moet je de administratie op orde houden en heb je ook nog te maken met de belastingdienst. Je hebt geen grip op de cijfers en dat maakt je onzeker.

Dit kan gelukkig ook anders. Wat zou het voor jou betekenen als je weet hoeveel je moet omzetten om een goed inkomen te hebben en dat je kosten goed in beeld zijn. Dat je niet elke keer de stress over belastingzaken hebt. Of dat je elke week héél veel uur werkt, maar dit niet terug ziet op je bankrekening. Nee, gewoon grip op je cijfers en je bedrijfsgroei!

Wat ik veel zie bij de ondernemers die bij mij komen is dat ze enorm worstelen om structuur te krijgen in hun bedrijf. Ze zijn onzeker over cijfers, hebben geen doel gesteld, zijn keihard aan het werk en verzanden daarbij in allerlei bijzaken die niet bijdragen aan het bedrijf. Om focus te houden heb je overzicht nodig.

Dit is de reden dat ik elke ondernemer adviseer om een WINSTPLAN op te stellen! Hierin wordt het doel van jouw onderneming vertaald in cijfers: omzet, uren, kosten en winst. Het geeft je ontzettend veel inzicht in je huidige situatie en wat je moet doen om tot je gewenste situatie te komen.


3 reden om een winstplan te maken:

✔ Je weet wat je bedrijf kan gaan opleveren. Hoeveel tijd wil je besteden aan je bedrijf en wat wil je er aan overhouden? Welke omzet moet je dan draaien? Vraag je nu de juiste prijs? Klopt je verdienmodel? Wat betaal je aan belasting?

✔ Je krijgt focus. Zonder plan werk je vaak reactief, dus naar de behoeften van een ander. Als je proactief werkt vanuit een plan, weet je iedere maand wat je te doen staat.

✔Je kunt op tijd bijsturen als het niet gaat als verwacht. Als je niet de winst haalt die in het plan staat, kun je direct in de cijfers zien waar het misgaat. Je kunt direct in actie komen.

Een winstplan geeft je dus inzicht, maar kan ook confronterend zijn. Het laat je zien of jij op dit moment de juiste koers vaart of dat je juist het roer om moet gooien om jouw doelen te behalen.


Yolanda gaf mij inzicht in de marges en cijfers van mijn bedrijf. Ze leerde mij mijn eigen klanten kennen en op die manier kreeg ik meer focus. Ik kreeg mijn cijfers onder controle door haar kennisoverdracht. Yolanda leeft zich in in jouw product of bedrijf, ze roept niet zomaar wat!


Ruby Groen - Yolanda Kuin - WInstadviesburo

Tijdens de training Strategie & Focus ZZP ga je op een creatieve manier je plannen voor 2020 bedenken, uitwerken, doorrekenen en acties eraan koppelen. Zo ga je met een goed strategisch plan en een duidelijke focus het nieuwe jaar in.

Ook iets voor jou?


Het geeft inzicht, geeft een doel en je staat een keer stil bij de eigen onderneming. Verheldering dingen die je wel weet, maar nu duidelijker ziet. En ondernemers met elkaar is fijn om te sparren. Ik heb in juni de masterclass gevolgd en heb het programma beoordeeld met een 9.


Nieuwsgierig naar een boek over het opstellen van een winstplan? Ik kan je het boek Winstgevende plannen van Femke Hogema zeker aanraden. Via onderstaande (affiliate) link kun je het boek bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp me!