Van wie moet dat dan?

van-wie-moet-dat-dan

“Van wie moet dat dan? ” Die vraag stel ik mezelf als ik merk dat mijn hoofd weer overuren wil gaan maken. Misschien herken jij het ook wel, je moet nog van alles, je raakt overwhelmed… Ga je dan door of neem je de rust om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt? Het kennen van jouw kernwaarden kan helpen om betere beslissingen te nemen en rust in je kop te krijgen.

Zittend aan de keukentafel…

Het is zaterdagmorgen en ik zit in mijn pyjama en badjas aan de keukentafel. Een beeld die je niet vaak zult zien. Meestal ben ik al vroeg op om mijn miracle morning te doen (mediteren, schrijven/lezen, wandelen). Maar vandaag doe ik dat ff niet. Totaal geen zin. Ik ruik de geur van het kopje rooibosthee, die gebroederlijk naast het glas water links van mijn laptop staan. Rechts ligt mijn telefoon, die af en toe een piepje laat horen. Ik staar naar het scherm en denk… er moet weer een blog geschreven worden! Elke 1ste en 15e van de maand zou ik dat doen. Nu is het al de 14e en deze maand staat nog geen nieuwe blog online en ben totaal inspiratieloos!

Jezelf teveel druk opleggen

Dit is een klein voorbeeld van jezelf een bepaalde druk opleggen. Veel onderneemsters hebben hier last van. En geloof me, ik ben er ook een meester in. Veelal werkt het voor mij positief hoor, want door bijvoorbeeld een bepaalde tijdsdruk word ik juist heel productief en kan ik een opdracht binnen no-time gedaan hebben. Maar teveel druk is killing voor je werkplezier en humeur. Je moet nog die blog schrijven, je moet een weggever af hebben, je moet die funnel hebben draaien, je moet dit, je moet dat, je moet van alles! En oja, je bent ook nog moeder van en vrouw van…

Maar van wie moet dat dan?

Stel jij jezelf weleens deze vraag als je merkt dat je hoofd weer overuren wil gaan maken? Mijn man en ik zeggen het vaak tegen elkaar, om de ander weer even te laten beseffen dat het misschien helemaal niet moet of in ieder geval niet NU. Hierbij komt het belang van je eigen kernwaarden kennen om de hoek kijken. Mijn kernwaarden zijn verantwoordelijkheid, groei en vrijheid. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk, ik wil groeien als mens en vrijheid is voor mij essentieel onderdeel van mijn bestaan. Wat zijn jouw kernwaarden? Weet jij wie je bent en wat belangrijk is voor je?

Wat zijn kernwaarden?

Kort gezegd zijn je kernwaarden de zaken die jij het belangrijkst vindt in je leven. Als je omgeving niet aansluit bij je kernwaarden, zou dat kunnen resulteren in stress of ontevredenheid.

Als je niet weet wat je waarden zijn, is het moeilijker om stress of ongewenste situaties op te lossen of te veranderen, omdat je simpelweg niet weet wat het is dat je echt wil veranderen. Zodra je je kernwaarden helder hebt, maak je het veel makkelijker voor jezelf om te herkennen en op te lossen wat er fout loopt!

Bepaal jouw kernwaarden

Als je weet wat belangrijk is voor jou en je bedrijf, wat voor doel je voor ogen hebt, dan kun je je ook afvragen ‘Draagt dit nu bij aan mijn doel?’. Je werkt dus veel meer aan wat JIJ belangrijk vind en niet wat je denkt dat een ander misschien van jou verwacht. Zo worden keuzes maken een stuk makkelijker, je zult veel meer NEE gaan zeggen. 😉

Weer zo’n zaterdagmorgen…

De reden dat ik dit nu vertel in een blog, is omdat ik vandaag een déjà vu had. Nu ik dit typ zit ik in mijn oude badjas aan de keukentafel, mijn miracle morning overgeslagen (geen zin🙄) en te peinzen waar ik een blog over zou schrijven. Het is alweer even terug dat de laatste online is gegaan.

Gelukkig ben ik nu veel milder naar mezelf toe…. Een 8-weekse training Mindfulness & Sterke Kanten heeft mij geleerd om mijn sterke kanten en talenten beter te kennen en in balans te brengen. Er hoeft echt niet elke 2 weken een nieuwe blog te komen, van wie moet dat dan??

Én ik heb in de tussentijd ook iets bijgeleerd over bloggen… dat deel ik graag met je. Hierbij een tip als je vastloopt tijdens je blog. Blijf niet staren naar je scherm, maar ga eerst freewriten.

Freewriting

***Boekentip ***

Na mijn vorige struggle met blogs schrijven heb ik het boek ‘Hoe schrijf je zakelijke blogs’ gekocht en de bijbehorende training van Susanna Florie gevolgd, waarin dit een onderwerp was.

Freewriten word door Susanna als volgt omschreven: Het is een schrijftechniek om ideeën en inzichten op te doen over een onderwerp of een vraag waar je mee bezig bent. Je schrijft in bijvoorbeeld 10 minuten wat er in je opkomt, het liefst met de hand. Doordat je met freewriten aan één stuk door aan het schrijven ben, heb je geen tijd om te oordelen over wat je opschrijft en heb je geen tijd om bezig te zijn met de opmaak van de tekst.

Ik loop naar het kantoor en pak een vel papier en een pen. Bovenaan mijn vel schrijf ik op “Onderwerp Blog: Kernwaarden / bij jezelf blijven”

En je ziet… er is vandaag toch een hele blog ontstaan 😀. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook wat vaker de vraag “Van wie moet dat dan?” aan jezelf te stellen, je kernwaarden te ontdekken en met plezier te ondernemen. Laat je niet leiden door anderen, kijk waar jij heen wilt, wat bij jou past en zoek mensen om je heen die je daarin inspireren.

Groet Yolanda

Januari en september is het instroommoment voor het coachingsprogramma KLOPPEND ONDERNEMEN. Het coachingstraject voor ambitieuze ondernemers die graag met behoud van de kernwaarden hun bedrijf naar een volgend niveau willen laten groeien, om zo echt de vrijheid van het ondernemen te kunnen ervaren. Wil jij ook méér helderheid, winst en vrijheid?

5 simpele stappen om méér te verdienen in minder tijd!

5 simpele stappen om
je bedrijf te verbeteren!

De meeste ondernemers zijn te druk en
houden te weinig geld over!

Jij ook? 🤯